Οικολογικές και άλλες εσχατολογίες; Kiss my ass baby !


Βαρέθηκα τις εσχατολογίες!

Η πρώτη μου επαφή ήταν τέλη δεκαετίας του 70. Λίγα καταλάβαινα, αλλά ήταν αρκετά για να τρομάξω με τη "βεβαιότητα" ότι σε 20 χρόνια το πετρέλαιο θα έχει εξαντληθεί! Πέρασαν τα 20 χρόνια και το βεβαιωμένο διαθέσιμο πετρέλαιο σήμερα, είναι πολύ περισσότερο από όσο ήταν τη δεκαετία του 70 (σημείωση: από τότε ήπιαμε κι αν ήπιαμε πετρόλαδο ε!).

Μετά ήταν οι διάφοροι "μεσίες" που είτε μέσω Αποκάλυψης του Ιωάννη, είτε μέσω Νοστραδάμου, είτε μέσω της δικής τους "φώτισης" (μάλλον πνευματικής συσκότισης), φτάναν στο ίδιο σημείο: εκεί όπου η ζωή παύει να υφίσταται και όλα τα κακά ανθίζουν σαν κάκτοι που φυτρώνουν μέσα στο βελούδο του καναπέ μου.

Τώρα είναι της μόδας οι οικολογικές εσχατολογίες. Είναι γνωστό ότι η ακαδημαϊκή ανέλιξη στηρίζεται πλέον στο point system. Γράφεις papers, παίρνεις points. Στα 10 points "παίρνεις πίστα" κι ανεβαίνεις βαθμίδα. Τι να κανουν λοιπόν τα καημένα τα "παιδιά" (μαθηματικοί, μετεωρολόγοι, φυσικοί, ακόμα και κομπιουτεράδες) βρήκαν έναν εύκολο τρόπο να μαζεύουν points. Φτιάχνουν "μοντέλα" του παγκόσμιου κλίματος, βάζουν ένα PC να στενάζει 2-3 μήνες κάνοντας "προσομοιώσεις" και μετά ανακοινώνουν ότι σε 50-100 χρόνια δε θα υπάρχει Μεσόγειος θάλλασσα.

Ίσα ρε Καραμήτρο! Αν έχει κανείς στοιχειώδεις γνώσεις Θεωρίας Ελέγχου, αντιλαμβάνεται αμέσως ότι η έννοια "αξιόπιστο μοντέλο για το παγκόσμιο κλίμα με δυνατότητα πρόβλεψης δεκαετιών" είναι ανέκδοτο! Για μένα δε, είναι στα όρια της αφέλειας ή της απάτης. Οι παραδοχές που γίνονται για να μπορέσεις να φτάσεις σε ένα μοντέλο που θα χωράει στον υπολογιστή σου, είναι τέτοιες που ακυρώνουν κάθε έννοια "πρόβλεψης". Δεν είμαι ειδικός μετεωρολόγος, αλλά χρησιμοποιώ την κοινή λογική μου και τις γνώσεις μου περί θεωρίας ελέγχου και πιθανοτήτων και τραβάω τα μαλλιά μου όταν μαθαίνω ότι τα μοντέλα που προβλέπουν ότι το διοξείδιο του άνθρακα θα κάνει τη γη να ιδρώσει, δε λαμβάνουν υπόψιν τους την (πες μου πόσο εύκολο είναι να μοντελοποιηθεί) διαλυτότητα του διοξειδίου το άνθρακα στους ωκεανούς! Όποιος έχει πιεί αφρώδες κρασί ή βαρελίσιο ξέρει ότι το διοξ. του άνθρακα διαλύεται στο νερό. Αυτοί που θέλουν να βγάλουν ότι η γη έχει κάψες σόνι και καλά, το αφήνουν στην άκρη γιατί είναι δύσκολο να το υπολογίσουν (!)

Καλά ρε hracker θα μου πεις. Εδώ ο κόσμος αυτομαστιγώνεται στην πλατεία Συντάγματος να εξιλεωθεί που η γη ζεστάθηκε, τα χειμωνιάτικα τα έχω ακόμα στην ντουλάπα, η οικόσιτη αρκούδα μου δεν έπεσε ακόμα σε χειμέρια νάρκη, στη Γερμανία ανθίσαν τα λουλούδια αρχές Δεκέμβρη κι εσύ σφυράς ανέμελα; Μόνο εσύ κι ο Γιωργάκης (ο Μπους) λέτε τέτοιες κοτσάνες! Μήπως είσα πράκτοράς του; Όχι ακριβώς. Απλά κάποια στιγμή είδα τα διαγράμματα όπου εμφανίζονται οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες και με το φτωχό μου το μυαλό διαπίστωσα ότι αυτή η εμφανής ανοδική τάση των τελευταίων χρόνων θα μπορούσε να είναι κομμάτι μιας τυχαίας διαταραχής σαν αυτές που βλέπουμε και στο ελάχιστο ιστορικό των τελευταίων 2 αιώνων για το οποίο έχουμε θερμοκρασιακά δεδομένα. Επαναλαμβάνω με έμφαση: τα αξιόπιστα θερμοκρασιακά δεδομένα που έχουμε για να κάνουμε προβλέψεις 50-100 ετών είναι ελάχιστα! Δεν κρατιέμαι δε, να πω κι αυτό που ξέρει οποιοσδήπτε έχει στοιχειώδη αντίληψη της "θεωρίας" πιθανοτήτων, ότι δηλαδή αν θέλεις να πεις ένα ψέμα με τρόπο επιστημονικά αδιάβλητο, ένα εργαλείο υπάρχει: θεωρία πιθανοτήτων.

Δηλαδή η γη δε ζεστένεται; Με άλλα λόγια δεν υπάρχει οικολογικό πρόβλημα;
Θεωρώ πως ΟΧΙ, δεν υπάρχει οικολογικό πρόβλημα. Υπάρχει όμως οικολογικό ΘΕΜΑ. Όπως υπήρχε από την ώρα που ο Αδάμ είδε ότι η Εύα γουστάρει τα μήλα και βάλθηκε να της τα καλλιεργεί. Βεβαίως, αν θεωρούμε οικολογικό πρόβλημα τις κατευθυνόμενες από τον άνθρωπο αλλαγές στο περιβάλλον και θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η εφεύρεση της γεωργίας (χιλιάααααδες χρόνια πριν) ήταν η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή. Ποιός έχει το θράσος όμως να πει ότι το 5000πχ δεν έπρεπε να καλλιεργηθεί η γη στο όνομα της βιοποικιλότητας;

Για να μην παρεξηγηθώ (ό,τι πιο εύκολο στο .gr domain) επιστρέφω στη σοβαρότητα: υπάρχει οικολογικό ΘΕΜΑ. Το θέμα αυτό συνίσταται στο ότι δεν αντιμετωπίζουμε πλανητικά το θέμα Ζωή. Αν δεν το κάνουμε, κάποια στιγμή η γριά βουβάλα Γη, μπορεί και να μας "κλωτσήσει". Όταν κλωτσάει η βουβάλα όμως, στη χειρότερη περίπτωση να αλλάξει ο τρόπος ζωής μας, ημών των μελών της ελάχιστης μειοψηφίας του "ανεπτυγμένου κόσμου". Χέστηκε η φοράδα στ΄ αλώνι δηλαδή. Η Ζωή δεν πρόκειται καν να φτερνιστεί ακόμα κι αν παψουν να υπάρχουν πτήσεις για Λονδίνο με 10 ευρώ, ή αν χρειαστεί να ξεχάσουμε την Αράχωβα και να πηγαίνουμε στο Άσπαιν, ακόμα κι αν (Θεέ μου, απευκταίο) πάψουν να υπάρχουν τα γλυκύτατα panda.

Πιστεύω στη θεωρία της Γαίας του James Lovelock(The Gaia Theory, έχει εκδοθεί και στα ελληνικά εδώ και χρόνια). Ο τύπος είναι χημικός, ερωτευμένος με τη Ζωή και την Οικολογία. Του καρφώθηκε μια ιδέα και έγραψε βιβλίο όπου την υποστηρίζει επαρκώς (για εμένα). Η θεωρία του πάνω κάτω λέει: είναι λάθος να νομίζουμε ότι στον πλανήτη "προέκυψαν" τυχαία οι συνθήκες που ευνοούν τη ζωή και για αυτό η ζωή δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε. Αντίθετα, όλη η βιόσφαιρα (μικροοργανισμοί, φυτά, ζώα), είναι ΕΝΑΣ οργανισμός, η Γαία, ο οποίος ρυθμίζει τις συνθήκες έτσι ώστε να είναι κατάλληλες για την επιβίωσή του. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε "μικροεπέμβαση" σε αυτές τις συνθήκες, αντισταθμίζεται αυτόματα από την Γαία, που έχει επιδείξει τη δύναμή της στο παρελθόν με εξαιρετικά "ζετέ" στο καναβάτσο της επιβίωσης, σε περιόδους που οι διαταραχές ήταν πολύ σοβαρές. Τα παραδείγματα που δίνει από τις μελέτες του είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Διαβάστε τον! Δεν διαφημίζεται πουθενά γιατί είναι έξω από το τρομολάγνο πνεύμα της εποχής. Δεν διαφημίζεται πουθενά γιατί είναι ελπιδοφόρο το μήνυμά του και ασύμβατο με το τρέχον "μηχανιστικό", "ατομικιστικό" και συχνά εσχατολογικό παράδειγμα. Μάλιστα, οικολόγος μέχρι το κόκκαλο ο ίδιος, κατηγορείται από "μαχητές οικολόγους" για συστράτευση με τους "κακούς". Δεν πειράζει. Τον άλλον πήγαν να τον κάψουν οι "καλοί" της εποχής τους γιατί έλεγε ότι η βουβάλα γυρίζει :-)

Μια και το 'φερε η κουβέντα: γουστάρω που η Ευρώπη την έχει δει οικολογικά. Θα μειώσουμε λέει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Γουστάρω, δεν είναι κακό. Θα αναπτύξουμε λέει εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Καραγουστάρω. Έχω ήδη σκεφτεί να βάλω φωτοβολταϊκά στο σπίτι μου. Το θεωρώ προσωπική μου υποχρέωση, αφού μπορώ, πρεπει να το κάνω. Μου δίνει δε μια πολύ ωραία αίσθηση αυτονομίας και αρμονίας με το περιβάλλον. Έχει κι άλλα όμορφα και θεμιτά η σχηματιζόμενη οικολογική πολιτική της Ευρώπης, που μπορούμε να τη δούμε σε αντιδιαστολή με αυτήν της "κακιάς Αμερικής" (που σημειωτέον κατοικείται από χαζοαμερικανάκια για να μην ξεχνιόμαστε. Τόσο χαζά που δεν βλέπουν τον επερχόμενο όλεθρο). Χαίρομαι που για άλλη μια φορά διαπιστώνω ότι γεννήθηκα στο βασίλειο των καλών. Αλλά ας μη γελιόμαστε, μια πλανητικού μεγέθους μπίζνα είναι η υπόθεση. Οι ΗΠΑ έχουν φροντίσει:
α) να ελέγχουν τα πηγάδια των άλλων όσο το πετρέλαιο είναι φτηνό (γιατί ΕΙΝΑΙ φτηνό και στα $100 ακόμα)
β) να κρατάν "καβάντζα" τα δικά τους αποθέματα (βλ Αλάσκα, ουσιαστικά ανεκμετάλλευτη για δήθεν οικολογικούς λόγους)
Εμείς οι καλοί Ευρωπαίοι από την άλλη, το μόνο που έχουμε είναι μια συμφωνία ενεργειακής εξάρτησης από την (νεο)καλή Ρωσία. Ε, τι να κάνουμε λοιπόν, αναπτύσσουμε εναλλακτικές ενεργειακές πηγές, σκάμε χαμόγελα στο οικολογικό "κίνημα" να μας ψηφίσει και ποντάρουμε ότι θα κάνουμε πλανητικές τις αρχές του ώστε να τρώνε σκόνη Αμερικάνοι-Κινέζοι όταν όλος ο κόσμος θα θέλει οικολογική ενέργεια κι εμείς θα είμαστε μπροστά τεχνολογικά.

Ελπίζω να μην τολμήσει να μου την "πέσει" κανένας "οικολόγος" και σας προετοιμάζω. Κάθε 2-3 βδομάδες κάνω το αυτοκίνητό μου σκουπιδιάρικο για να πάω 1km μακριά από το σπίτι μου να αδειάσω τα χαρτιά που έχω μαζέψει σε έναν κάδο μονίμως γεμάτο, όπου πρέπει να χωθώ μεσα στη βρώμα για να τα στριμώξω μέσα του. Επίσης, αρνιέμαι πεισματικά να χρησιμοποιήσω τις νάυλον σακκούλες που απλόχερα μου προσφέρει ο περιπτεράς.

It's the end of the world as we know it!

Έτσι είναι δικέ μου, με έμφαση στο "as we know it" όμως!

Γιατί οι εσχατολόγοι επιμένουν να διαψεύδονται δίνοντας έμφαση στο "it's the end?"

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, "η απάντησή μου είναι γνωστή εκ των προτέρων"

Kiss my ass baby!

:-)


[άσχετος μουσικός αποχαιρετισμός: Βαγγέλης Γερμανός / Τσιφτετέλι]

το τσιγαράκι μου φουμάρω
τον εαυτό μου δεν μισώ
στα μαύρα μάτια σου σαλπάρω
και βγαίνω στον παράδεισο

9 σχόλια:

3 parties a day είπε...

Δεν χιόνισε φέτος στη Βιέννη...
I love global warming! Yea!

hracker είπε...

Πάντως πρέπει να 'ναι του φυσικού της τα χιόνια για την Βιέννη.

Να σου πω και κάτι άλλο; Φυσικά δεν θα το χαρώ αν είναι global και είναι και permanent warming..

srm1033 είπε...

Συμφωνώ σπόλυτα με το κείμενο σου και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τις υπερβολές των οικολόγων. Η υπερβολή σε όλα τα θέματα προκαλεί αντίθετα αποτελέσματα.

hracker είπε...

Χαίρμοαι

1) που είχες το κουράγιο να διαβάσεις το post-τέρας
2) που συμφωνείς

Μαύρος Γάτος είπε...

Κι όμως.. αν ο δικός μας "τρόμος' στην δεκαετία του 80 μεγάλωσε μια γενιά με κάπως περισσότερες οικολογικές ανησυχίες, και συνέβαλε στο φρενάρισμα των επιδράσεων του ανθρώπου στο περιβάλλον;



Τέλος, ο Λάβλοκ μέσα στο 2006 ανακοίνωσε ότι μόλις περάσαμε το σημείο της μη επιστροφής. Δλδ οι ανθρωπογενείς αλλαγές στην Γαία δεν είναι πιά αναστρέψιμες... Όσο για το ότι το πετρέλαιο είναι περισσότερο σήμερα απ ό,τι τότε... ξανασκέψου το Σ;))))))

hracker είπε...

ok, αντικειμενικά, μια από τις συνέπειες της οικολογικής κινδυνολογίας ήταν η οικολογική αφύπνιση πολλών. Αντιδρώ όμως όταν το μέσο είναι ο τρόμος.

>ο Λάβλοκ μέσα στο 2006
> ανακοίνωσε ότι μόλις περάσαμε
> το σημείο της μη επιστροφής
αυτό δεν το γνωρίζω. Θα εκτιμούσα αν μου έδινες κάποια σχετική αναφορά.

>πετρέλαιο
μιλάω για τα βεβαιωμένα σε κάθε περίοδο αποθέματα.

Μαύρος Γάτος είπε...

Δυστυχώς δεν έχω τίποτα για τον Λάβλοκ, γιατί το άκουσα στο ράδιο. Αλλά αν γκουγκλάρεις non-reversible , gaia, Lovelock...

Τελικά ίσως να μην διαφωνοιύμε ιδιαίτερα. Παλιότερα είχα γράψει ένα κείμενο όπου κι εγώ κατέκρινα τις "οικολογικές' υπερβολές, και έλεγα ότι ό,τι και να κάνει ο άνθρωπος, δεν μπορεί να καταστρέψει την Γαία, ας μην κοροϊδευόμαστε. Τον εαυτό του καταστρέφει, το μέλλον του. Η Γαία θα γλύψει τις πληγές της και θα συνεχίσει...

hracker είπε...

@μαύρο γάτο

Έψαξα. Όχι πάνω από μισή ώρα. Δεν βρήκα θέση του Λάβλοκ όπου καταφατικά να λέει "ξεπεράσαμε το σημείο επιστροφής". Η εντύπωση όμως που αποκόμισα είναι ότι και αυτός (όπως πολλοί άλλοι) δέχεται ότι υπάρχει σημείο μη επιστροφής για πέρασμα σε άλλο σημείο ισορροπίας σε διαφορετική από τη σημερινή κλιματολογική κατάσταση. Σε αυτό το νέο σημείο ισορροπίας λέει, ο πλανήτης θα μπορεί να φιλοξενησει μόνον το 10% του σημερινού πληθυσμού (καμιά 500ριά εκατομμύρια που θα ζούν πάνω από τον αρκτικό κύκλο). Δεν είναι κι αυτός σίγουρος αν περάσαμε το 'tripping point" ή όχι, αλλά αυτό μεταξύ μας δεν έχει και μεγάλη σημασία.

Τυχαία και "ασήμαντη" η συνάντησή μας, ομολογώ όμως ότι αν είχα διαβάσει αυτά που διαβασα μετά το σχόλιό σου ίσως και να μην έγραφα αυτό το post. Ίσως η κατάσσταση είνια πιο σοβαρή από όσο θέλω να πιστεύω. Πάντα βέβαια με αναφορά στον τρόπο που εμείς ζούμε κι όχι στην ίδια τη Γαία ή το ανθρώπινο είδος.

Κι εγώ νομίζω ότι είναι πιο πολλά αυτά όπου συμφωνούμε από αυτά που διαφωνούμε.

Μαύρος Γάτος είπε...

Άσε, όσο πιό πολύ ψάχνεις, τόσο πιό πολύ τρομοκρατείσαι...

Τελικά τί νόημα έχει να ασχολούμαστε, εμείς οι αποκάτ'

(σίγουρα έχει, λέω τώρα...)